Lääkekannabis – tietoa kannabiksen käytöstä lääkkeenä

Vaikka Suomessa ei asiasta ole vielä kovin pitkään puhuttu, lääkekannabis ei sinänsä ole uusi parannuskeino erilaisiin vaivoihin. Sitä on käytetty ja tutkittu jo vuosituhansien ajan. Alun perin lääkekannabis on lähtöisin idästä, jossa esimerkiksi kiinalaiset ja Intian alueella asustavat hindut käyttivät kannabiskasvia esimerkiksi kivun lievittämiseen.

Onko lääkekannabis sitten hyvä vai huono keino hoitaa omia vaivoja? Se on tietysti jokaisen itse päätettävä, mutta olemme koonneet hieman enemmän tietoa kannabiksen historiasta lääkkeenä, sen käytöstä yleisesti sekä siitä, miten lääkekannabis on otettu vastaan ympäri maailmaa? Suomessa nimittäin lääkekannabista ei käytetä, sillä kannabis luokitellaan huumausaineeksi ja siksi laittomaksi. Emme siis voi suositella lääkekannabiksen käyttöä, vaan tarkoituksenamme on tarjota tietoa siitä yleisellä tasolla.

Kuinka lääkekannabis toimii?

Lyhyesti selitettynä lääkekannabis vaikuttaa ihmisen endocannabinoidi-järjestelmään. Jokaisella nisäkkäällä eli myös ihmisellä on aivoissaan kannabinoidireseptorit eli tavallaan omat kannabinoidit, jotka auttavat säätelemään esimerkiksi muistia, ruokahalua, stressiä ja kehon energiatasapainoa sekä aineenvaihduntaa. Erilaisien elämäntapojen tai sairausten myötä keho voi joutua epätasapainoon, joka aiheuttaa lisää sairauksia, tulehduksia tai kipuja.

Epätasapainotilaa voidaan hoitaa vaikuttamalla aivoissa sijaitseviin kannabinoidireseptoreihin lääkekannabiksen avulla. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan tule sekoittaa toisiinsa kannabiksen käyttöä huumausaineena ja lääkekannabista keskenään. Lääkekannabista nimittäin ei ole tarkoitettu samanlaiseen käyttöön vaan tarkoituksena on hoitaa erilaisia sairauksia ja pahoinvointia. Lääkettä voidaan käyttää vaikkapa CBD öljyn muodossa.

Esimerkiksi syövän hoidossa on käytetty kannabista lääkkeenä ja tutkimusten mukaan solut pystyvät taistelemaan paremmin sairaita soluja vastaan, kun keho saadaan tasapainoon lääkekannabiksen avulla. Näin uusia syöpäpesäkkeitä ei synny. Lisäksi kannabis voi auttaa syövän hoidon aiheuttaman pahoinvoinnin lievittämisessä.

Voiko lääkekannabis korvata tavalliset lääkkeet?

Tähän kysymykseen ei noin vain voi vastata, sillä tutkimuksia ei ole tehty vielä riittävästi. Ihmisen kehittelemät kemialliset lääkkeet usein toimivat hyvin ei sairauksien hoidossa, mutta haittapuolena on vahvan lääkityksen aiheuttamat sivuoireet. Koska lääkekannabis on täysin luonnollinen hoitomuoto, ei sen käytöstä aiheudu minkäänlaisia muita oireita.

Tavallisten lääkkeiden korvaaminen lääkekannabiksella ei kuitenkaan ole mikään yksinkertainen asia, vaan olisi hyvä tarkistaa asia omalta lääkäriltä tai muulta asiantuntijalta. Vaikka tutkimukset osoittavatkin lääkekannabiksen tepsivän moneen eri vaivaan, ei vastausta voi suoralta kädeltä antaa. USA:ssa kannabista käytetään tietyissä osavaltioissa lääkkeenä aivan laillisesti siinä tapauksessa, mikäli sen on osoitettu hoitavan tiettyjä sairauksia. Voit lukea lisää asiasta alempana.

Lääkekannabis muissa maissa

Suomessa lääkekannabiksen hyväksymistä saadaan todennäköisesti odotella vielä muutama tovi, vaikka asiasta paljon puhutaankin mediassa aina aika ajoin. Muualla päin maapalloa kuitenkin lääkekannabis on jo otettu käyttöön ja vieläpä hyvin tuloksin. Yksi näistä kannabiksen lääkekäytön hyväksyvistä maista on USA tai itse asiassa vain osa kyseisen maan osavaltioista. Lääkäkannabiksen laillistamisella oli odottamattomia, mutta hyviä vaikutuksia, sillä tutkimusten mukaan niissä osavaltioissa, joissa kannabiksen käyttö lääkkeenä on sallittu, rikollisuus ja liikenneonnettomuudet vähenivĸt huomattavasti. Yllättävää on myös se, ettei nuorten kannabiksen käyttö ole lainkaan lisääntynyt sen jälkeen, kun lääkekannabis on laillistettu. Tämä kertoo siis siitä, ettei tilannetta väärinkäytetä tai lääkekannabista välitetä eteenpäin, toisin kuin voisi helposti luulla.

Suurimmassa osassa osavaltioista lääkekannabista voidaan käyttää esimerkiksi seuraavien sairauksien hoidossa: syöpä, HIV, Parkinsonin tauti, epilepsia, Krohnin tauti sekä PTSD. Kannabishoitoa ei kuitenkaan anneta aivan helposti, vaan lääkärin tulee aina määritellä potilaan tilanne, sairaus sekä lääkekannabiksen sopivuus.